top of page
DSC_0782.jpg

Danmarks sydlige naboer strømmer som aldrig før mod strandene og feriehusene langs danske kyster. De leder efter en ro, natur og tryghed, som de ikke kan finde i Tyskland. 

Af Nicolai Grau og Simon Kjær

Hamburger Morgenpost, Kiel Nachrichten og Bild er flettet ind mellem BT, Ekstra Bladet og JydskeVestkysten på bagerens avishylder. Resten af sortimentet er, som det plejer at være i et vestjysk bageri.

Det samme gælder den unge ekspedient, der med sit blonde hår og brede smil passer perfekt ind i billedet af en klassisk bagerskranke i denne del af Europa. Det hele er alligevel lidt specielt, for i stedet for at indlede handlen med det forventede Hvad kan jeg hjælpe dig med?, udbryder hun på fuldstændig naturlig manér: ”Kann ich ihnen helfen?”

På parkeringspladsen udenfor har majoriteten af bilerne et D på nummerpladen. De bliver kørt af nogle af de mange tyske turister, som året rundt kommer og besøger denne lille landsby små 30 kilometer vest for Varde. Landsbyen hedder Blåvand, og her er danskerne i undertal.

Turismen i Danmark blomstrer efter en række magre år, og en stor del af æren skyldes vores naboer mod syd. I årets første syv måneder er antallet af tyske overnatninger i Danmark steget fra under seks millioner i 2014 til over ni i 2019. Det svarer til over halvdelen af det samlede antal overnatninger fra udenlandske gæster. De giver gode afkast, og de købestærke tyskere er med til at sætte gang i hjulene på steder som Blåvand.

”Tyskerne er vores bread and butter,” siger Anders Rosbo fra VisitDenmark, der vurderer, at den samlede turisme i Danmark skaber 161.000 arbejdspladser og omsætning for 128 milliarder kroner.

Hos bageren i Blåvand anslår de, at 80 procent af deres salg er til tyske turister.

"Ruhe, Freudlichkeit, lange Weite Strände."

- Tysk turist på Instagram

 

Natur, ro og tryghed

Marion Sorg bor i Aalborg, men oprindeligt kommer hun fra Bayern i det sydlige Tyskland. Hun flyttede til Danmark for at få ro. Det fandt hun, og nu er hun begyndt at blogge om den danske natur og kultur på bloggen Meermond.

Mange tyskere følger ivrigt med i, hvad hun har at fortælle om dansken. De er passionerede, og der er mange følelser involveret. Hun siger, at nogle endda kalder Danmark for deres Herzenland. Direkte oversat bliver det til hjerteland, men der er mere i det end som så.

”Det er mere end bare et hjerteland, der er så mange emotioner i det,” siger hun.

Fakta om dansk turisme

  • Danmark har en markedsandel på 45 procent af det samlede antal turistovernatninger i Norden (Danmark, Sverige, Norge og Finland). 2018.

  •  Udover København, Aarhus og Aalborg er Varde Kommune den største turistkommune med en omsætning på 3,7 mia. 2017.

  • Turisme udgør 4,6 procent af dansk eksport.

Kilde: VisitDenmark

Til hendes blog hører en Instagramprofil, hvor hun dagligt publicerer billeder af Danmark. Her spurgte hun sine følgere, hvorfor det lige er Danmark, de besøger. Over 200 svarede, og de store fællesnævnere var klare. Natur, ro og tryghed.

Havet og de åbne vidder

Gennem Blåvand løber en vej, der går helt ud mod klitterne, som tårner op som et idyllisk værn mellem asfalt og Vesterhav. Hastighedsbegrænsningen er kun 40 kilometer i timen.

På parkeringspladserne med sandbund er landekoden D igen at finde på de fleste parkerede biler. Udenfor bilen kan man høre vinden der suser skingert, når den glider over klitternes grågrønne marehalm. Den hvirvler enkelte sandkorn op i luften, som prikker, når de rammer kinderne.

I takt med skridtene op ad de skrå klitter åbner der sig større og større vidder forude. Himlens blålige skær falder sammen med Vesterhavets mørkeblå bølger, der roligt, men sikkert, slår ind mod de store, lyse strande.

På stranden vandrer mennesker frem og tilbage. De synes som mange, men der er masser af plads. Enkelte går iført gummistøvler i strandkanten og leder efter rav, mens andre blot går rundt i små klynger på to, tre, fire eller fem individer.

”De leder efter idyl og kontakt med naturen,” siger Marion Sorg.

Et tysk ægtepar i pensionsalderen kommer gående hånd i hånd langs vandkanten. De kommer fra Paderborn, som ligger et sted mellem Düsseldorf og Hannover i den midtvestlige del af Tyskland. Fra Paderborn er der langt til havet – specielt den type hav, der er ved den danske vestkyst. I det vestlige Tyskland er forskellen på flod og ebbe stor, og havet egner sig derfor ikke til gåture eller badning. De har besøgt Danmark i de sidste ti år, og denne gang har de fundet tid til fire uger. De kommer for naturen, siger de.

Marion Sorg mener, at der ikke findes den samme form for vild natur i Tyskland, som der gør i Danmark. Hun forklarer, hvordan synet altid vil møde beton eller mennesker i de tyske landskaber – selv lugtene er forstyrrende.

”I Tyskland har mine børn spurgt mig: ’Hvorfor lugter der sådan, mor?’ Sådan er det ikke i Danmark. Her dufter der dejligt,” siger hun.

DSC_0788.jpg

Mange søger mod vestkystens brede sandstrande, men der er rigeligt med plads til alle.

"Wunderschöne Strände, an denen auch die Hunde ganzjährig erlaubte Gäste sind."

Tysk turist på Instrgram

DSC_0769.jpg

En stor portion af tyskerne tager hund med til Danmark.

En følelse af tryghed
I det ene hjørne af Blåvand ligger Hvidbjerg Strand Camping og Resort. Også her nyder mange tyskere ferien. Receptionisten anslår, at de har omkring 180.000 tyske gæster om året. Det udgør cirka halvdelen af det samlede antal besøgende.

I de seneste to år, er antallet af tyske campister i Danmark steget med over 300.000, og selvom vi har passeret efterårsjævndøgn, kommer det camperende folk forsat gladeligt forbi.

Bagerst på pladsen findes en fiskesø, hvor campisterne kan forsøge at fange en fisk til aftensmaden. En af dem, der har snøren i vandet, er Dida. Sammen med sin kone har han placeret sin lille campingvogn få meter fra søen, så han hele tiden kan holde øje med, om der er nogen, der fanger noget. I går var der ingen, der var heldige, men i dag er der en, der har fanget en regnbueørred.

Dida har camperet i Danmark siden børnene var små. Nu er de rundet de 30 år, og han er blevet Großvater. På en blanding af engelsk, tysk og armbevægelser fortæller han om, når han tager hele familien med på campingferie i Danmark. Campingen er perfekt, for her kan man trygt lade børnene løbe om på legepladsen uden at blive nervøs.

Trygheden er vigtig for Dida, og det gælder ifølge Marion Sorg for en stor del af de tyske turister, når de skal vælge feriedestination.

”Mange siger, det er sikkerheden og følelsen af, at det er et trygt land, der er afgørende,” siger hun.

Desuden forklarer hun, hvordan lande som Tyrkiet og Egypten tidligere har været i toppen af listen over tyske rejsemål, men at uroligheder i disse lande har gjort, at flere tyskere leder efter mere trygge og sikre alternativer.

”Det er ikke så fredeligt og sikkert som Skandinavien. De føler sig mere trygge heroppe,” siger Marion Sorg.

DSC_0800.jpg

Dida trodser sine sproglige kvaler med store fagter og lunefulde smil, der smitter.

"Die Ruhe, der Platz und Gemütlichkeit. Ich mag ja auch die Sprache"

Tysk turist på Instrgram

"Die Natur, die Menchen, die Ruhe, die Möglichkeit mit menin Hunden Urlaub."

Tysk turist på Instrgram

Feriehusene titter frem mellem klitternes toppe. De er midt i naturen, og det er attraktivt for de tyske gæster.

DSC_0795.jpg
DSC_0804.jpg

SE-XY 70. Familien Caro er indbegrebet af lun, tysk humor. Her ses de tre fødselarer Hans, Sabine og Hanelore.

Ned i tempo
I klitområdet mellem Blåvand og havet titter små huse op i lavningerne. Mange er udført i sortmalet træ eller røde mursten, og de fleste har store vinduespartier placeret strategisk rettet mod vand eller åbne vider.

Feriehusene er tyskernes fortrukne måde at bo på, når de besøger Danmark. Næsten 80 procent af tyske overnatninger i Danmark er i feriehuse.

I et af disse huse bor familien Caro fra Schleswig-Holstein. Bor er måske så meget sagt, for de har blot lejet det i en uges tid. Familien Caro er kommet for at fejre fødselsdag – faktisk hele tre af slagsen. 60, 70 og 76 år.

 

Det er 30 år siden, de startede med at komme til Danmark, og de plejer at være her tre uger om året. Marts, juni og november er deres foretrukne måneder, og hvis det kan lade 

                                                    sig gøre, så holder de også af at holde jul i et af feriehusene. De foretrækker tidspunkter, hvor der ikke er så mange andre turister.

Ro og fred er det, de kommer for. Det danske begreb hygge fascinerer dem meget. Anja Caro har endda læst bøger om det, og selvom det er svært at oversætte direkte til tysk, så har de forstået meningen af ordet.

Tyskernes interesse for hygge er noget, Marion Sorg også har bidt mærke i.

”Tyskerne er helt vilde med hyggetanken. Det er blevet en trend. De ønsker at have fred og ro i et feriehus midt i naturen,” siger hun.

Familien Caro hygger sig ved at gå lange ture på stranden, ved at snakke sammen omkring bordet og ved at spille spil. Hanelore Caro holder af at høre musik. Engang var de et feriehus, hvor ejeren havde lagt CD’er frem. De valgte et album med Kandis, som fortolkede tyske schlagerhits. Det var et godt valg, for siden har det danske band haft en ekstra fan i det tyske, forklarer familien, mens Hanelore skjuler sig i forlegenhed ved bordenden. De har mange gode minder fra det danske land, og fælles for minderne er, at de har været sammen om dem. For familien Caro handler det hele grundlæggende om at finde roen og om at slappe af sammen.


 

Marion Sorg beskriver, hvordan Danmark har en særlig beroligende effekt på tyskere.

”Det starter allerede ved grænsen, hvor man skal sætte farten ned i bilen. Man sætter tempoet ned og tager det hele mere roligt. For dem er det et lille paradis,” siger hun.

Poolbordet i stuen bruges flittigt, når vejret ikke er til udendørsaktivitet.

DSC_0807.jpg

"Freiheit und Natur."

Tysk turist på Instrgram

Mangel på kapacitet
Familien Caro ønsker i bund og grund ikke at have kontakt med andre tyskere, når de er i Danmark. De vil bare være sig selv. Det er et fælles kendetegn for de tyske turister.

”I Blokhus har de eksempelvis tanker om at bygge et kæmpe hotel. Men det er fuldstændigt det modsatte af det, som tyskerne ønsker,” siger Marion Sorg.

Den form for ro, som tyskerne søger i feriehusene langs kysterne, kan blive sværere at finde fremover, fordi tyskerne valfarter til Danmark som aldrig før. Faktisk er der mangel på ledige feriehuse i højsæsonen.

Ifølge Anders Rosboe fra VisitDenmark er mængden af feriehuse ikke stor nok til, at udviklingen i antallet af turister forsat kan stige.

”Vi skal have flere til at leje deres ferieboliger ud,” siger Anders Rosboe, der desuden påpeger, at der allerede arbejdes med favorable skattefradrag for udlejerne.

Søndag drager familien Caro igen tilbage over grænsen. Med sig tager de nye minder og opladte batterier. De kommer helt sikkert igen til næste år, for de kan ikke undvære den idylliske natur, roen i feriehusene og trygheden bag klitterne.

bottom of page